lesplan

De leerling zo opleiden dat hij vlot, veilig en zelfstandig aan het drukke en snelle verkeer kan deelnemen, daar mikt de lesmethodiek op.

“Autorijden is heel simpel. Het moeilijkste is simpel autorijden.” Vrij naar Johan Cruijff.

In 4 etappes werk je aan het behalen van je rijbewijs. Elke etappe is weer uitgewerkt in een tiental deelonderwerpen. Op de leerlinginstructiekaart wordt na elke les bijgehouden welke onderwerpen aan de orde geweest zijn en tot op welk niveau ze beheerst worden.

De eerste etappe is helemaal gericht op het beheersen van het voertuig. Sturen , gas geven, remmen, schakelen worden aangeleerd tot het niveau dat deze handelingen volledig geautomatiseerd zijn. Dat wil zeggen dat de leerling bij het naderen van verschillende verkeerssituaties zelfstandig alle technische handelingen verricht die nodig zijn om veilig te kunnen rijden. Beter een goede reflex dan nagedacht.

In de tweede etappe wordt verder gewerkt aan de beheersing van het voertuig. Dat gebeurt door het leren van de bijzondere verrichtingen. Tevens wordt in eenvoudige verkeerssituaties gewerkt aan het veilig oversteken van kruispunten, het veilig afslaan naar links en rechts. In deze etappe is kennis van de theorie al aan de orde. Vandaar dat we leerlingen aanraden het theorie-examen zo snel mogelijk te halen. Liefst voor de aanvang van de rijlessen.

In de derde etappe worden de verkeerssituaties steeds moeilijker. Ingewikkelde kruispunten in drukke verkeersgebieden bijvoorbeeld. Maar ook in- en uitvoegen op de snelweg, en het berijden van rotondes.

In de laatste etappe werken we aan de voorbereiding op het examen. Dat gebeurt vooral door het accent te leggen op het zelfstandig rijden. Met behulp van een navigatiesysteem of met een beperkt aantal aanwijzingen moet de leerling zijn doel weten te bereiken op een veilige en zelfstandige manier.

c3 gris shark

Lessen is ook mogelijk in een automaat. Hier afgebeeld: Citroen C3

 

Een leerling verwoordde het geleerde na afloop als volgt:

” Nee, met rijden ben je aanwezig, maar niet gespannen. Je rijdt ontspannen door het leven, maar je bent dusdanig aanwezig dat je meteen kan handelen als er iets je weg kruist. 

Autorijden is dus breed, ver en dichtbij kijken. Het is als overal ogen hebben en toch ontspannen blijven. Schakelen, gassen, invoegen – het zal allemaal wel – het gaat om die nieuwe blik. Dat is het geheim van autorijden. “

Uit: Rijden is kijken door  N. Huneman. www.wonder-word.nl